Emolienty – właściwości i rodzaje
Emolienty to substancje o charakterze tłuszczowym, które wbrew pozorom nie tylko natłuszczają włosy, czy podrażnioną skórę, ale też zapobiegają odparowywaniu z nich wody. Emolienty tworzą na powierzchni włosów warstwę okluzyjną (ochronną), dzięki której włosy chronione są przed zniszczeniami i działaniem czynników zewnętrznych. Co prawda naturalny płaszcz tłuszczowy posiada każdy zdrowy włos, jednak wszelkie zabiegi fryzjerskie osuszają trzon włosa z tej naturalnej odżywki.
Zbyt mała ilość emolientów w pielęgnacji włosów skutkuje ich nadmiernym puszeniem, łamaniem i elektryzowaniem. Jeśli Twoje włosy są zbyt lekkie, fruwające niczym piórka i suche, częściej używaj emolientów. Pamiętaj, że włosy można przekarmić emolientami (tracą objętość i strączkują się nadmiernie) . By oczyścić włosy z olejków, użyj raz na tydzień szamponu oczyszczającego.
Emolienty można podzielić na dwie grupy: naturalne oraz syntetyczne.
Popularne rodzaje emolientów:
- oleje roślinne (np.: arganowy, macadamia, roucou, kameliowy, awocado),
- masła roślinne (np.: shea, oliwkowe, cupuacu, morelowe),
- lanolina,
- nafta kosmetyczna,
- parafina (mineral oil),
- wazelina,
- estry i alkohole tłuszczowe,
- trójglicerydy,
- polimery,
- silikony.
Właściwości emolientów:
- zatrzymują wilgoć w łusce włosów,
- chronią przed uszkodzeniami i dociążają,
- polecane w pielęgnacji włosów średnio i wysokoporowatych,
- zapobiegają puszeniu i elektryzowaniu,
- wygładzają i uelastyczniają włosy,
- zmiękczają przesuszone włosy,
- dodają włosom zdrowego blasku,
- zamykają rozchylone łuski włosów.
Emolienty, czyli substancje filmotwórczo-natłuszczające i zapobiegające odparowywaniu z włosów wody, znajdziecie w takich kosmetykach, jak: odżywka do włosów kruchych i łamliwych z dodatkiem masła morelowego Davines Melu, maska wygładzająca włosy Alterna Bamboo Smooth z dodatkiem olejku Kendi i kwasów tłuszczowych Omega oraz John Masters Cupuacu z wyciągiem Shea, masłem kakaowym i cupuacu.